22 Eylül 2015 Salı

YATIRIM FIRSATLARI (1)

Neredeyse her gün aynı soruya birkaç kez muhatap oluyorum: “Neye yatırım yapalım?”
Çoğu zaman aşık olunacak dilber yanıbaşınızdadır da gözünüz onu görmez. Ufka diktiğiniz gözlerle sevgiliyi arar durursunuz. Memleketimin ahvalini biraz böyle görüyorum.
Yatırım için neler gerekir diye sorsak ve buna verdiğimiz cevaplardan yola çıkarak güzel şehrimizde neye yatırım yapabileceğimizi sorgulasak diyorum.
Yatırım için neler gerekir?
Önce bir “Girişimci” lazım.
Bir mal veya hizmete zaman, mekan veya fayda bakımından değer katacak bir proje lazım.
Mal veya hizmeti üretim maliyetlerinin, hammaddelerin, ara ürünlerin ucuza temin edilebilmesi lazım.
Sonra “Sermaye”…
Projenin hayata geçirilmesi, uygulamaya konulması için yönetici ve çalışanlar lazım.
Değer katılmış mal veya hizmeti karlı fiyattan satacak Pazar lazım.
Pazara çıkıp bu mal veya hizmeti satmak lazım…
Şimdi yukarıda saydıklarımızı tek tek analiz edelim. Bu memlekette girişimci var mı? Var. Sermayedar var mı? Var. Henüz aile şirketleri düzeyindeki KOBİ’lerimizin öyle çok fazla profesyonel yönetici eksiği de olmuyor. Çalışan konusunda güzel Şehrimizden destek bulamazsanız, çevre iller hemen imdada yetişiyor zaten.
1-      Peki, “proje” hazırlamak için altyapısı olan yatırım konusu nedir? Hangi konularda Elazığ için üretilmiş yeteri kadar istatistiki veri, testler, analiz sonuçları, fizibiliteler, geçmiş tecrübeler bulabilirsiniz? Ya da, hangi mal veya hizmet için bu verileri sıfırdan oluşturabilirsiniz? Bunlara verdiğiniz cevapları not edin.
2-      Ucuza mal etme konusuna gelince; öyle mal ve hizmetler düşünün ki, toprak, su ve hava kanalıyla üretilsin. Bu topraklara Allah Vergisi olsun. Bol bulunsun ya da kolaylıkla bollaştırılabilsin. Bunlara verdiğiniz cevapları da not edin.
3-      Şehrimizde ya da dışarda pazarı olan mal ve hizmetleri bulalım şimdi. Projelendirme ve maliyetlerle ilgili sorulara verdiğiniz cevaplardaki mal ve hizmetlerden hangilerine ilimiz içinde veya dışında iyi bir pazar var? Karlı bir fiyattan satışa sunmak mümkün mü? Bunlara verdiğiniz cevapları da not edin.
4-      Son olarak, pazarının var olduğunu tespit ettiğiniz mal ve hizmetlerden hangilerini nakledebilecek, satabilecek, satış sonrasını destekleyebilecek imkanlar var? Bunlara verdiğiniz cevapları da not edin.
Evet, yukarıdaki dört paragraftaki sorulara verdiğiniz cevapları alt alta yazın, dördünde de var olan bir mal veya hizmet varsa, işte “Neye yatırım yapalım?” sorusunun cevabını buldunuz demektir.
Ben kendi cevaplarımı sıralayayım:
İlk soru için; yer altı kaynakları, su ürünleri, tarımsal üretim, hayvansal üretim, süt, yumurta, işlenmiş et ürünleri, işlenmiş süt ürünleri, işlenmiş meyve ve sebze, dericilik, plastik, yapı malzemeleri, tarım makineleri imalatı, un, gübre, yem…
İkinci soru için; et, süt, yumurta, krom, mermer, bakır, kurşun, çinko, demir, manganez, şelit, florit, kireçtaşı, biber, kayısı, üzüm, kiraz, elma, vişne, dut, alabalık, kerevit, peynir, yoğurt, ayran, yağ, bal, işlenmiş et ürünleri, işlenmiş meyve, pestil, orcik, pekmez, lojistik, nakliye, depolama…     
Üçüncü soru için; hayvansal ürünler, tarımsal ürünler, madenler, su ürünleri, işlenmiş meyve ve sebzeler, işlenmiş et ve süt ürünleri
Dördüncü soru için; hayvansal ürünler, tarımsal ürünler, madenler, su ürünleri, işlenmiş meyve ve sebzeler, işlenmiş et ve süt ürünleri, madenler
Bu cevaplardan yola çıkarsam benim seçeceğim öncelikli yatırım konuları:
Lojistik, depolama, meyve sebze üretimi, meyve sebze işleme, küçük ve büyük baş hayvancılık, et-süt işleme, yumurta, maden üretimi-işleme, su ürünleri üretimi-işleme…
Helva yapacaksam önce un, yağ, şeker varmı, ona bakmalı değilmiyiz…

Elazığ Şehir Gazetesi - 17/09/2015 - Serkan GÜL 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder